Washington D.C. 10 januari, 2018.
Även 2018 hamnade jag i ovala rummet. Den här gången i samband med att Norges statsminister Erna Solberg besökte president Donald Trump. Som vanligt är det ett stångande och bökande för att få en hyfsad position där inne och som vanligt så lönar det sig att fortsätta att fotografera även efter att Vita Husets pressmänniskor börjar fösa oss i media mot utgången. Om inte annat för att få en bild utan alla mikrofoner på bomstativ. Grejen med Trump är att han ofta börjar svara på frågor vid det som egentligen bara ska vara ett fototillfälle vilket gör att man får mer tid att ta bilder än med tidigare presidenter. Vilket är bra.
Det var för övrigt dagen efter detta möte som Trump sa att han tyckte att USA skulle ta in fler invandrare från Norge istället för från, som han kallade det, shithole countries som Haiti och ett antal afrikanska länder.
I Vita Huset jobbade jag tillsammans med följande team från VG: politiska reportern Alf Bjarne Johnsen, VGs reporter i DC, Jostein Matre och från ledarredaktionen, Frithjof Jocobsen och Anders Giæver.
Tampa, Florida, 16 februari, 2018
Porrskådespelerskan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, hade 2006 en affär med Donald Trump. 10 år senare, bara veckor innan presidentvalet, betalade Trumps personliga advokat, Michael Cohen, henne 130 000 dollar för att hon inte skulle berätta för media om affären.
I samband med att storyn till slut ändå kom ut gav hon sig ut på en strippklubbs-turné under namnet Make America Horny Again. Jag och VGs USA-korrespondent Robert Simsø beslöt oss för att försöka få en intervju med henne när hon var på strippklubben Thee DollHouse i Tampa. Vi flög ned på vinst och förlust och visste inte ens om vi skulle bli insläppta men blev glatt överraskade när vi såg att flera lokala TV-bussar stod utanför strippklubben. De hade riggat upp stativ framför scenen och den färgstarke ägaren gav intervjuer på löpande band. Detta blir lättare än vi trodde tänkte jag. Men strax innan Stromys planerade framträdande vid 19-tiden kom en skamsen ägare och sa till det samlade pressuppbådet att det hade blivit ett missförstånd, hon ville inte ha ha några kameror där eller ge några intervjuer men vi var välkomna att stanna och se showen om vi ville. Samtliga TV-stationer packade ihop sina pinaler och drog iväg. Vi och ett team från lokaltidningen stannade.
Efter showen signerade Stormy bilder som hon sålde och ställde upp på bilder med fans för 20 dollar. Jag frågade om jag fick ta en bild och hon sa ja (jag betalde alltså inte något). Men fortfarande ingen intervju och hon försvann sedan in i omklädningsrummet. Hon skulle dock ha en show till fem timmar senare, så vi beslöt oss för att vänta. Och det lönade sig för vid 2-tiden på natten, efter sin show och när bildförsäljningen var klar sa hon äntligen ja till en intervju. Då var vi de enda journalister som var kvar och detta var vid en tidpunkt när hon inte gav några intervjuer. Väldigt nöjda kunde vi checka in på hotellet för ett par timmars sömn innan vi flög hem till New York igen.
Parkland, Florida, 21 mars, 2018
Samantha Fuentes träffades av flera kulor i skolskjutningen Marjory Stoneman Douglas High School en månad tidigare. Nu driver hon (och flera av de andra eleverna som överlevde) en kampanj för tuffare vapenlagar. Jag och Robert Simsø träffade henne på en Starbucks inte långt från skolan dagarna innan hon skulle vara med i en stor protestmarsch i Washington DC. Medan vi satt på uteserveringen och väntade på Samantha föll mörkret snabbt och hoppet om en bild i det mjuka skymningsljuset i Florida-miljö försvann. Men med tanke på vad hon gått igenom var det ju såklart inget jag tänkte klaga över och i bland kan det funka bra med bara ett enkelt nära porträtt. Som i det är fallet där jag tycker hennes uttryck och ärren i ansiktet berättar historien.
Jag börjar nu tappa räkningen på hur många masskjutningar jag har bevakat på ett eller annat sätt sedan jag flyttade till USA för drygt 20 år sedan. En sorglig verklighet.
New York, New York, 16 april, 2018
Donald Trumps personliga advokat Michael Cohen kommer ut från en förberedande domstolsförhandling i Manhattans Lower 9th Court. Han skulle senare under året att komma dömas till tre års fängelse där bland annat för sin betalning till Trumps älskarinna, porrstjärnan Stormy Daniels, dagar innan presidentvalet 2016. Robert Simsø var som vanligt reportern på plats.
Daniels var också där i rättssalen den här dagen även fast hon inte behövde. Det var ett PR-stunt regisserat av hennes advokat Michael Avenatti. Ett stunt som fungerade för det var hundratals av pressfolk utanför och totalt kaos utbröt då hon anlände men jag lyckades genom en gnutta tur och kanske viss erfarenhet av liknande situationer hålla mig nära Stormy när hon med hjälp av två livvakter plöjde genom havet av pressfotografer vilket resulterade att jag hamnade på bild på New York Posts första sida där jag tar bilder av henne på väg in i domstolsbyggnaden.
Många experter menar för övrigt att den här rättsliga härvan kan bli mycket mer skadlig för Trump än utredningen om eventuellt samarbete med Ryssland inför valet.
Marigot, Saint-Martin, 7 maj, 2018
Den karibiska ön Saint-Martin blev hårt drabbad av orkanen Irma i september 2017. Miljarder av dollar gick förlorade på grund av utebliven turism under vintern, som ju normalt är högsäsong. Sex månader senare var det fortfarande mycket som behöver repareras eller byggas upp igen.
Den karibiska övärlden har på senare år drabbats av ovanligt straka orkaner. Den globala uppvärmingen har resulterat i varmare vattentemperaturer i haven vilket i sin tur leder till kraftigare orkaner. Robert Simsø och jag gjorde ett stort reportage om detta för VG Helg på flera öar som drabbats. Förutom på Saint-Martin var vi även på Barbuda, Antigua och Anguilla.
Idrottsarenan på bilden ligger i Marigot, den största staden på den franska sidan av ön (den andra delen av ön är Holländsk). Det var folktomt men jag vill nästan alltid ha med människor i mina bilder, även om de inte är huvudobjektet i bilden. Så jag jag blev glad när en kvinna dök upp och började springa på löparbanan.
I närheten ligger den fina stranden Orient Bay där varenda restaurang blev totalförstörd i orkanen. En gång för mycket länge sedan sprang jag av en slump på det gamla italienska slalomesset Alberto Tomba på den stranden. Slalomfantast som jag är gjorde jag ett undantag och bad om en bild tillsammans med honom. Han var mycket trevlig och vi pratade Stenmark. Bilden hamnade sedan utan min vetskap i veckotidningen Se & Hör, men det är en helt annan historia.
Mexico City, Mexico, 27 juni, 2018
Presidentkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador har ett valmöte på Azteca Stadium i Mexico City inför 80 000 tusen supportrar. Fyra dagar senare vinner han presidentvalet. Jag och reporter Jostein Matre var där för att göra ett par reportage inför presidentvalet. Av någon anledning hade vi inte fått ackreditering till valmötet på fotbollsstadion så vi gick in som vanlig publik och hamnade ganska långt upp på läktaren, långt ifrån scenen där jag kunde se de andra fotograferna stå och vänta. Först kändes det inte speciellt bra men sedan tänkte jag att det kunde vara en fördel. Jag kunde ta andra bilder än alla andra, inklusive byråfotograferna, gjorde. Bland annat den här bilden av en supporter med en Obrador-mask på sig som jag tycker fungerar bra. Fick även en bra bild av Obrador ovanifrån när han kom in på arenan i motsatta ända från scenen med sin fru för att få genom folkhavet.
På morgonen samma dag såg vi för övrigt i direktsändning Sverige vinna över Mexiko i fotbolls VM på en storbildskärm på ett torg mitt inne i Mexico City. Jag fick en del sura blickar när jag som enda person jublade över Sveriges första mål men till slut var stämningen på topp trots 0-3 förlusten då det visade sina att Sydkorea mot all förmodan hade lyckats slå Tyskland vilket resulterade i att även Mexico gick vidare till åttondelsfinalen.
Flint, Michigan, USA 28 juli, 2018
Alexandria Ocasio-Cortez (29) från Bronx var kanske den starkast lysande stjärnan bland den våg av unga progressiva demokrater som valdes in i representanthuset i höstens kongressval. Hon jobbade i Bernie Sanders kampanj inför senaste presidentvalet och var liksom sin tidigare chef inte rädd för att kalla sig själv för socialist. Något som normalt sätt närmast kan liknas vid politiskt självmord i ett land där många väljare verkar ha svårt att se skillnaden mellan demokratisk - kapitalistisk socialism (socialdemokrati) och kommunism.
Jag och reporter Jostein Matre följde Alexandria en dag när hon var i Michigan för att kampanja för Abdul El-Sayed som var kandidat i guvernörsvalet där (han förlorade i valet sen). Vi fick förvånansvärt bra access och den här bilden är tagen backstage precis innan hon ska hålla dagens andra tal.
Guatemala City, Guatemala, 20 augusti, 2018
Antony (9) var på Trump-adminstrationens order separerad från sin familj i närmare tre månader. Här är han med sin mamma Elsa Johana ett par dagar efter att de blivit återförenade. De tog sig in olagligt över gränsen från Mexico till USA i jakt på ett bättre och tryggare liv. Men de blev arresterade den 26 maj och separerade dagen efter. Återföreningen blev verklighet till stor del tack vare att advokaten Michael Avenatti tog på sig fallet pro bono och att han personligen garanterade att se till att Antony kom på ett plan till Guatemala när domaren ville dra ut på beslutet. Fortfarande är över 100 barn inte återförenade med sina familjer efter separationerna som ägde rum på våren och försommaren, innan Trump var tvungen att backa på beslutet efter massiv kritik.
Både Robert och jag tyckte att effekterna av Trumps politik ock hans retorik i samband med invandring och asylsökande på USAs södra gräns var en av de viktigaste ämnen att bevaka under 2018 och det är verkligen ett privilegium att få jobba för en tidning som Verdens Gang som låter oss gå djupare in i ämnena och som låter oss resa dit där historierna finns. Även om det inte alltid går att ha allt uppstyrt i förväg. Det är alltid så många faktorer som spelar in och ofta kan det vara svårt att få allt på plats innan man reser. Vi hade en idé om att vi ville göra ett reportage om Antony och hans familj innan vi reste men hade inte lyckats få tag på dem. Väl på plats löste det sig efter idogt arbete med och av lokala källor.
Lebanon, Pennsylvania, USA, 19 september, 2018
Doug Henry är chef på för Henry Molded Products, ett företag som hans pappa startade på 60-talet. De använder återvunnet papper för att tillverka skyddsemballage som används vid transport av diverse produkter. Doug är Trump-supporter och hävdar att Trump har gjort mycket bra för landet. Inte minst att sänka skatten för företag vilket han menar är väldigt bra är USAs ekonomi. Han säger vidare att han använder skattesänkningen till att re-investera i sitt bolag och att skapa fler arbetsplatser.
Detta var en del av ett reportage från Pennsylvania om företagare som stöttar Trump. Vi tycker det är viktigt att försöka skildra båda sidor i ett USA som är väldigt delat politiskt just nu och Robert Simsø och jag anstränger oss för att göra artiklar med olika infallsvinklar.
I övrigt kan jag konstatera att fabriken leverade bildmässigt efter första halvtimmens intervju i ett tråkigt konferensrum där jag inte tog många bilder. Något som nog varenda fotograf kan känna igen sig i. För övrigt fick jag flashbacks till när jag på 90-talet gjorde många reportage från små och mellanstora företag runt om i Sverige tillsammans med Sören Karlsson för diverse branch- och organisationstidskrifter. Oavsett politiska ståndpunkter så är det alltid väldigt intressant att besöka företag och alltid lär man sig något nytt.
Juchitán, Mexiko, 30 oktober, 2018
Jag och Robert Simsø spenderade två dagar med den så kallade karavanen. Det var starka känslor och det blev många bilder så det är väldigt svårt att välja bara en bild här men den här säger allt tycker jag. Karavanen har slagit läger för natten och två barn sover på cementblock (som jag gissar håller kylan från marken borta). En klar motbild mot Donald Trumps påstående att karavanen mestadels bestod av kriminella och terrorister som ville invadera USA och som han sände 5200 soldater till gränsen för att avskräcka.
Sanningen är att karavanen, som startade i Honduras i början av oktober, bestod av människor som flydde våld och fattigdom för att skapa sig ett bättre och tryggare liv i USA. Vi såg hundratals av familjer med barn och som relativt nybliven pappa kan jag med säkerhet säga att ingen lämnar hus och hem och ger sig ut på en över fyra hundra mil lång vandring med små barn om man inte ser det som enda utvägen. Dessutom så planerade de allra flesta att söka asyl vid de bemannande gränsövergångarna, något som är helt lagligt.
Tegucigalpa, Honduras, 19 november, 2018
19 år gamla Marjory Stefany Gonzalez Carranza och hennes väninnan blev mördade av gängmedlemmar dagen innan när de var på väg till en affär för att köpa mat. Hennes mamma Irma Patricia får en kram och hennes 4-årige son Cristopher står vid kistan som är uppställd i deras hus dit grannar och vänner har kommit för att hedra hennes minne. Majorys pappa blev också dödad av gängmedlemmar ett par år tidigare. Honduras är ett av de länder i världen som har flest mord per capita och många invånare flyr till USA för att komma undan gängvåldet.
Jag och Robert Simsø var i Honduras, landet där den berömda karavanen startade i oktober, för att undersöka varför så många flyr landet. Är det verkligen så illa som de säger. Svaret vi fick var ett klart ja och den här bilden är en bra illustration av det. Vi hade spenderat eftermiddagen hemma hos Alison Michelle Davila och hennes 2-årige dotter Fernanda som blev separerad från sin familj i många månader när de tog sig in i USA olagligt. När vi skulle åka därifrån frågade hennes sambo om han kunde få skjuts med oss ett par kvarter ner i gatan. Han skulle på en begravning av en vännina sa han. Det var Marjory som blivit dödad dagen innan som han pratade om. Vi bad honom att försiktigt fråga mamman om det var ok att vi kom in. Hon sa ja och helt plötsligt hade vi ett väldigt starkt reportage som beskrev på ett fruktansvärt sätt varför så många vill lämna Honduras.
New York, NY, USA, 18 december, 2018
De står mitt i julrushen bland lyxbutikerna på Femte avenyn utanför Trump Tower för att hedra minnet av 7-årige Jakelin från Honduras som dog efter att blivit tagen av Border Patrol vid gränsen till Mexico i början av december. Och de står också där för att protestera mot Trumps restriktiva invandrings- och asylpolitik.
Det är en liten grupp som först mött upp vid Columbus Circle denna ovanligt kalla dag för att sedan marschera de tiotal kvarteren till Trump Tower sjungades This little light of mine i fin stämsång.
Det är lätt hänt att bli lite cynisk och när man kastas från story till story, den ena mer tragisk än den andra, men jag blev faktiskt lite rörd när jag tog bilder av denna lilla manifestation. Rörd över att det faktiskt finns människor som bryr sig om att en liten okänd flicka dör på gränsen och rörd över att de väljer att möta upp en ovanligt kall eftermiddag bara dagar innan jul när det finns så mycket annat man kan eller måste göra. Det ger hopp trots allt.